Pieczony łosoś podany na sosie gorgonzolowo-szpinakowym z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    1 szt/os
  • szpinak świeży

    1 garść
  • ser gorgonzola

    100 gr
  • suszone pomiory

    3 łyżki
  • śmietana

    1 kubek
  • czosnek

    3 ząbki
  • sok z cytryny

  • cebula

    1 szt
  • sól

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • bazylia świeża

    kilka listków
  • wino białe wytrawne

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łosoś:
Łososia przyprawiamy solą pieprzem cytrynowym. Lekko skrapiamy oliwą ze słoika po pomidorach suszonych. Wstawiamy do piekarnika na 20 min w 180 stopniach.

Sos:
Na oliwie z pomidorów suszonych smażymy cebulę. Gdy się zeszli dodajemy czosnek, oraz pokrojone w paski pomidory. Zalewamy winem. Nastepnie dodajemy ser, śmietanę. Gdy ser się rozpuści dorzucamy szpinak, ale tylko na 2 min, żeby bardzo się nie skurczył. Smakujemy i ewentualnie doprawiamy solą i czarnym pieprzem.

Podanie:
Na talerz wykładamy sos, na nim układamy upieczonego łososia. Skrapiamy go sokiem z cytryny. Dekorujemy bazylią. Ja podałam z pieczonymi ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
janek64 09.06.2012 18:13
Dobre :)
Beatris 23.05.2012 23:27
Sam tytuł potrawy brzmi już bardzo smakowicie. Pięknie podana rybka.
joanna43 09.05.2012 00:14
sama nazwa zachwyca nie mówiąc o daniu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat