Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony łosoś norweski z ziołami, ziemniakami i surówką

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki do łososia

łosoś 1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 szczypty
Bazylia suszona Prymat 4 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
tymianek 2 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 4 łyżeczki
sok z cytryny 5 ml

Ziemniaki

ziemniaki 10 szt
masło 70 g
woda 3 l
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki

dodatek

surówka 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony łosoś norweski z ziołami, ziemniakami i surówką

Kroki postępowania

1
Łososia filetujemy na dwie duże kawałki. Odcinamy skórę i za pomocą pesety usuwamy wszystkie ości.
Krok 1 - Pieczony łosoś norweski z ziołami, ziemniakami i surówką foto
2
Dodajemy wszystkie przyprawy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
Krok 2 - Pieczony łosoś norweski z ziołami, ziemniakami i surówką foto
3
Wykładamy łososia na folię aluminiową na blaszce do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 45 minut (165 C termoobieg).
Krok 3 - Pieczony łosoś norweski z ziołami, ziemniakami i surówką foto
4
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 4 - Pieczony łosoś norweski z ziołami, ziemniakami i surówką foto
5
Odcedzamy ziemniaki i dodajemy masło. Całość zgniatamy i mieszamy.
Krok 5 - Pieczony łosoś norweski z ziołami, ziemniakami i surówką foto
6
Wykładamy łososia, obok ziemniaki i surówkę. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny.
Krok 6 - Pieczony łosoś norweski z ziołami, ziemniakami i surówką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 28.11.2015 00:28
dobry pomysł
Megg 27.11.2015 20:28
bardzo smaczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak