Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony kurczak z pomidorową skórką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Główny skaładnik

kurczak 1,5 kg

Marynata

passata pomidorowa 250 g
ząbki czosnku 2 szt
olej z suszonych pomidorów 50 ml
sól 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony kurczak z pomidorową skórką

Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

Passatę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z suszonych pomidorów, solą, pieprzem, suszoną bazylią i cukrem.

Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka, przekładamy do miski i zlewamy pozostałą marynatę. Miskę przykrywamy, wstawiamy na noc do lodówki (min 4 godziny).

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.

Kurczaka przekładamy na blaszkę (marynaty nie wylewamy), przy pomocy silikonowego pędzelka, smarujemy marynatą, wstawiamy do piekarnika na 15 min.

Po tym czasie, kurczaka obracamy, smarujemy marynatą z drugiej strony.

Czynność tę powtarzamy co 15 min, do całkowitego upieczenia (90 min).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 24.04.2016 11:03
smaczne mięsko
Ola1984 24.04.2016 09:54
Przepysznie przyrządzone mięso :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak