Pieczony kurczak z ananasem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1- 1,5 kg
  • ananas świeży

    1/2 sztuki
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło roślinne

    2-3 łyżki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • ocet winny

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Następnie natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać octem winnym i niewielką ilością wody, posypać ziołami prowansalskimi i podpiec przez około 35 minut. Następnie dodać pokrojonego w kostkę ananasa i podpiekać przez 10- 15 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. W trakcie pieczenia mięso można polewać sosem z pieczenia. Zamiast octu winnego można użyć wina.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 29.10.2016 23:13
jutro robię tym sposobem,ciekawa jestem jak wyjdzie
Wafelek2601 14.04.2013 12:42
Musi być przepyszny
IKrakowianka 24.12.2012 11:28
super pomysł
Katarzyna/kate1980 20.03.2012 20:12
fajne połączenie
KasiaK90 12.11.2011 12:39
pyszność
BozenA 06.09.2011 20:14
super
BozenA 06.09.2011 20:14
super
szajba2 21.08.2011 18:22
można by spróbować
ben-ka 03.07.2011 10:08
musi być bardzo dobry - ja bardzo lubię połączenie mięsa z owocami.
Barbara55 29.06.2011 17:37
lubię kurczaka sama robię często kurcze na obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat