Pieczony kurczak w bułce tartej

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • mąka

    1/2 szklanki
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • ząbek czosnku

    3 szt
  • masło

    100 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka umyć, osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Odstawić np na całą noc do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 190st, włożyć kurczaka na ruszt postawiony na brytfance. Piec przez 40 minut. Następnie wyjąć, obtoczyć dokładnie w mące, posmarować jajkiem, obsypać dokładnie bułką tartą. Wstawić ponownie do piekarnika na ruszt, obłożyć wiórkami masła i piec kolejne 30-40minut, do zrumienienia i miękkości. Co jakiś czas polać sosem z pieczenia lub smarować rozpuszczonym masłem. Jeśli macie kurczaki małe takie na 1 osobę, to można pominąć etap pierwszego pieczenia, tylko od razu je obtoczyć w mące, jajku i bułce i tak piec przez 50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 20.10.2014 12:27
bardzo dobry
elzbietar64 14.05.2012 20:53
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat