Pieczony kurczak cytrynowo-rozmarynowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 szt
  • masło

    70 g( Miękkie)
  • rozmaryn świeży

    4 gałązki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    3 łyżeczki
  • ząbek czosnku

    3 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • cytryna

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozmaryn posiekać i wymieszać z miękkim masłem.
Kurczaka umyć, wysuszyć
Skórę kurczaka delikatnie oddzielić od mięsa ( nie odrywać). Pod skórą natrzeć kurczaka maslem z rozmarynem.
Czosnek przecisnąć przez praskę, pol cytryny pokroić w plastry, a drugie pół pokroić w kosteczkę. Kurczaka natrzeć solą, pieprzem, miąższem z cytryny, czosnkiem i suszonym rozmarynem.Plastry cytryny włożyć do środka kurczaka. Odłożyć do lodówki na min. godz.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
Kurczaka włożyc do zamykanego naczynia żaroodpornego- piec 1 godz.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok 1/2 godz. - do zrumienienia.
Smacznego!
asiatok
U mnie podany z pieczonymi w rozmarynie ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 19.01.2017 19:49
ależ on musi pięknie pachnieć i pysznie smakować
Babeczka35 10.01.2017 06:58
Smacznie upieczony.
Diana Rusiłowicz 10.01.2017 00:26
Smacznie :)
sezamek 09.01.2017 21:50
uwielbiam rozmaryn :)
dodi 09.01.2017 19:42
apetyczny kurczaczek
MagdalenaIC 09.01.2017 15:44
Pysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat