Pieczony karczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Karczek

    1 kg
  • czosnek

    6-7 zabków
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3
  • oliwa

    1 szklanka
  • pieprz

    5 ziaren
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 łyzka
  • ziele angielskie

    1 ziarenka
  • sól

    1 łyżka
  • wino wytrawne

    2 szklanki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziarenka pieprzu grubo zmielic lub rozbić w moździerzu. Wino zmieszać z oliwa i dodać zmielony pieprz, liście laurowe, zioła prowansalskie, paprykę, wegetę, ziele angielskie i sól.
Karczek zalać marynatą i wstawic do lodówki na cała noc. Następnego dnia w kilku miejscach naciąc i włożyć tak po zabku czosnku. Związać nicią i owinąć liśćmi winogron. Włożyć do rękawa i piec w 200 st ok. 2 godziny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
maryśka 08.05.2011 14:01
na prawdę smaczny
ewelinapac 09.01.2011 22:15
pychota
wiktor188 22.11.2010 14:09
pycha
danusia19671 12.10.2010 17:22
Pyszne
anja3107 12.10.2010 14:04
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat