Pieczony filet z kurczaka w ziołach

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Filet z piersi kurczaka bez kości

    2 sztuki
  • masło

    60 g
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • Szczypiorek cienki

    1 pęczek
  • seler naciowy

    5 łodyg
  • wytrawny wermut

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka oczyścić i pokroić w plastry. Każdy plaster ubić tłuczkiem z każdej strony. Następnie natrzeć solą i pieprzem z każdej strony. Natkę pietruszki, szczypiorem i seler naciowy umyć i drobno posiekać. Pokrojone w kostki masło oraz posiekane zioła wrzucić do brytfanny i wstawić od piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, do czasu az masło całkowicie się rozpuści. Nastepnie brytfanne wyjąć i umiescic w rozpuszczonym masle z ziołami przygotowane wczesniej plastry kurczaka. Posypac całośc delikatnie bułką tartą i polać wermutem. Całośc wstawić ponownie do piekarnika i piec przez ok. 15-18 minut. Podawać z ryżem oraz sałatką ze świeżych warzyw.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magdalena80 12.11.2011 23:52
pyszności
agata1722 02.04.2011 11:06
dobry
szajba2 05.03.2011 16:29
super
Barbara55 26.11.2010 16:17
dobra rzecz
usmiech 13.08.2010 16:24
ciekawe jak smakuje, bo brzmi bardzo fajnie
Dorota76 01.08.2010 15:36
Muszę zrobić
cukiereczek 12.05.2010 08:15
Pieczone ziemniaczki, sałatka i ten pieczony filet z kurczaka z ziołami na obiadek.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat