Pieczony boczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 główki
  • Przyprawa do dziczyzny klasyczna Prymat

    do smaku
  • przyprawa do golonki Prymat

    do smaku
  • sól do smaku

  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    do smaku
  • Liść laurowy suszony Prymat

    10 sztuk
  • boczek

    2 surowy bez kości
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 łyżki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Boczek nacieramy solą, zalewamy ostudzoną, przegotowaną wodą. Około 2 litry tak by mięso było zanurzone. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie,zioła prowansalskie, majeranek, a także jedną główkę czosnku obieramy, przepuszczamy przez praskę i dodajemy do marynaty. Odstawiamy w zimne miejsce na całą dobę. Następnego dnia boczek wykładamy na blachę. Obieramy drugą główkę czosnku, i robiąc otworki w mięsie nadziewamy je ząbkami czosnku. Następnie oprószamy papryką ostrą, posypujemy przyprawą do golonki i przyprawą do dziczyzny.
Wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny rozgrzanego do 180 stopni.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 02.01.2013 09:40
mniam uwielbiam taki;)
Renataj 07.12.2012 23:11
Boczek "domowej produkcji" - takiego smaku i aromatu żaden kupny nie ma.
aisoglam 07.12.2012 14:16
Pyszna sprawa, ale niezwykle kaloryczna :D
Zdzisław 07.12.2012 13:45
lubie z chlebem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat