Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony boczek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 2 główki
Przyprawa do dziczyzny klasyczna Prymat do smaku
przyprawa do golonki Prymat do smaku
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 10 sztuk
boczek 2 surowy bez kości
Ziele angielskie całe Prymat 2 łyżki
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony boczek

Boczek nacieramy solą, zalewamy ostudzoną, przegotowaną wodą. Około 2 litry tak by mięso było zanurzone. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie,zioła prowansalskie, majeranek, a także jedną główkę czosnku obieramy, przepuszczamy przez praskę i dodajemy do marynaty. Odstawiamy w zimne miejsce na całą dobę. Następnego dnia boczek wykładamy na blachę. Obieramy drugą główkę czosnku, i robiąc otworki w mięsie nadziewamy je ząbkami czosnku. Następnie oprószamy papryką ostrą, posypujemy przyprawą do golonki i przyprawą do dziczyzny.
Wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny rozgrzanego do 180 stopni.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 02.01.2013 09:40
mniam uwielbiam taki;)
Renataj 07.12.2012 23:11
Boczek "domowej produkcji" - takiego smaku i aromatu żaden kupny nie ma.
aisoglam 07.12.2012 14:16
Pyszna sprawa, ale niezwykle kaloryczna :D
Zdzisław 07.12.2012 13:45
lubie z chlebem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak