Pieczony boczek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieprz mielony

    1 łyżeczka
  • przyprawa gyros

    1 łyżeczka
  • majeranek

    3 łyżeczki
  • ziarna jałowca

    4 sztuki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    6 ząbków
  • oliwa

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • boczek

    1,2 surowy bez kości
  • Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W końcu odważyłam się sama upiec boczek i o dziwo - udał się wyśmienicie. Zainspirowałam się przepisem Bereniki z bloga mojkulinarnypamietnik.blogspot.com. Pierwsze co robimy to przygotowujemy marynatę : obieramy i przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy przyprawy, zioła oraz oliwę. Oliwy dodajemy tyle by wraz z przyprawami stworzyła gęstą papkę. Mieszamy to starannie. powstałą w ten sposób masą smarujemy mięso z każdej strony. Odstawiamy tak przygotowany boczek na noc do lodówki. Rano wyciągamy mięso i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut. Nie musimy smarować blaszki lub naczynia w którym będziemy piec nasz boczek, ponieważ wystarczy same mięso i oliwa z marynaty. Tak przygotowany boczek jest bardzo aromatyczny, dobrze przyprawiony. Z pewnością nie będzie mdły. Super smakuje zarówno na ciepło , jak i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 19.10.2011 10:53
slicznie wyglada
IKrakowianka 30.09.2011 00:29
super
pioge7 27.09.2011 09:11
dobry

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat