Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony bakłażan z mięsem, pomidorami i oliwkami

5.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pieczone bakłażany nadziewane mięsem mielonym z dodatkiem oliwek, szpinaku czy liofilizowanej natki pietruszki, to niezwykle aromatyczne i proste w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

Składniki:

bakłażan 2 sztuki
mięso mielone wołowo-wieprzowe 300 g
szpinak baby 300 g
pomidory suszone Smak (pokrojone) 6 sztuk
oliwki zielone Smak (pokrojone) 8 sztuk
Natka pietruszki liofilizowana Prymat 2 łyżki
jajka duże 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
twardy ser żółty (tarty) 100 g
oliwa 4 łyżki
Przyprawa do potraw Kucharek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony bakłażan z mięsem, pomidorami i oliwkami

Sposób przygotowania:

1. Umyte i osuszone bakłażany kroimy wzdłuż na pół.

2. Miąższ nacinamy w kratkę, skrapiamy oliwą i posypujemy solą morską. Tak przygotowane bakłażany układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na pół godziny. W misce łączymy mięso z natką pietruszki, jajkami, połową bułki tartej, szpinakiem, pomidorami, oliwkami, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną. 

3. Bakłażany wyjmujemy, studzimy, następnie łyżką wyjmujemy część miąższu pozostawiając na skórce pozostałą cześć. Bakłażana kroimy na kawałki i dodajemy do farszu i mieszamy. 

4. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy bakłażany , posypujemy pozostałą bułką tartą pomieszaną z serem i wstawiamy ponownie do piekarnika w temperaturze 180C na czterdzieści minut.    

 

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak