Pieczony bakłażan z mięsem, pomidorami i oliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pieczone bakłażany nadziewane mięsem mielonym z dodatkiem oliwek, szpinaku czy liofilizowanej natki pietruszki, to niezwykle aromatyczne i proste w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Koniecznie wypróbujcie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • bakłażan

    2 sztuki
  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    300 g
  • szpinak baby

    300 g
  • pomidory suszone Smak (pokrojone)

    6 sztuk
  • oliwki zielone Smak (pokrojone)

    8 sztuk
  • Natka pietruszki liofilizowana Prymat

    2 łyżki
  • jajka duże

    2 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • twardy ser żółty (tarty)

    100 g
  • oliwa

    4 łyżki
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

1. Umyte i osuszone bakłażany kroimy wzdłuż na pół.

2. Miąższ nacinamy w kratkę, skrapiamy oliwą i posypujemy solą morską. Tak przygotowane bakłażany układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na pół godziny. W misce łączymy mięso z natką pietruszki, jajkami, połową bułki tartej, szpinakiem, pomidorami, oliwkami, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną. 

3. Bakłażany wyjmujemy, studzimy, następnie łyżką wyjmujemy część miąższu pozostawiając na skórce pozostałą cześć. Bakłażana kroimy na kawałki i dodajemy do farszu i mieszamy. 

4. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy bakłażany , posypujemy pozostałą bułką tartą pomieszaną z serem i wstawiamy ponownie do piekarnika w temperaturze 180C na czterdzieści minut.    

 

 

 

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat