Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony bakłażan z mięsem, pomidorami i oliwkami
Sposób przygotowania:
1. Umyte i osuszone bakłażany kroimy wzdłuż na pół.
2. Miąższ nacinamy w kratkę, skrapiamy oliwą i posypujemy solą morską. Tak przygotowane bakłażany układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika na pół godziny. W misce łączymy mięso z natką pietruszki, jajkami, połową bułki tartej, szpinakiem, pomidorami, oliwkami, mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną.
3. Bakłażany wyjmujemy, studzimy, następnie łyżką wyjmujemy część miąższu pozostawiając na skórce pozostałą cześć. Bakłażana kroimy na kawałki i dodajemy do farszu i mieszamy.
4. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy bakłażany , posypujemy pozostałą bułką tartą pomieszaną z serem i wstawiamy ponownie do piekarnika w temperaturze 180C na czterdzieści minut.