Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielona szakszuka ze szpinakiem, papryką i serem feta

5.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Rozpocznijcie dzień na zielono! Pomoże Wam w tym zielona szakszuka ze szpinakiem przygotowana na bazie zielonej papryki i liści szpinaku. Zielonym dodatkiem w szakszuce są również zielone oliwki i kapary SMAK. To kolorowe danie sprawi, że uśmiech nie będzie schodził z Waszych ust aż do późnego wieczora. 

Składniki:

Składniki:

zielona papryka 1/2 sztuki
liście szpinaku 300 g
cebula szalotka 2 sztuki
oliwki zielone Smak (pokrojone) 5 sztuk
kapary całe Smak 5 sztuk
jajka duże 4 sztuki
ser feta 3 łyżki
masło klarowane 2 łyżki
grzanki z pieczywa wieloziarnistego
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku

Porada

By białka jaj się ścięły, a żółtka były płynne, warto przykryć patelnie pokrywką.

Przepis i sposób przygotowania na: Zielona szakszuka ze szpinakiem, papryką i serem feta

Zielona szakszuka ze szpinakiem, to:

- alternatywa dla szakszuki czerwonej, którą przygotowuje się na bazie papryki czerwonej i pomidorów z puszki;

- propozycja na sycące śniadanie ale również danie obiadowe;

- warto jeść ją w towarzystwie grzanek z ulubionego pieczywa.

Szukacie przepisu na szakszukę wege - zielona szakszuka z tego przepisu sprawdzi się idealnie! Brak w niej dodatku mięsa, a sam jej kolor nawiązujący do zieleni natury powinien zachęcić wegetarian do jej przygotowania.

1. Masło klarowane rozpuszczamy na patelni i dodajemy pokrojoną w piórka cebulę szalotkę, paprykę i czosnek suszony Prymat.

2. Następnie dodajemy szpinak, kapary, oliwki, mieszamy i doprawiamy do smaku.

3. Do tak przygotowanego szpinaku wbijamy jajka i gotujemy ok. 3-4 minut tak aby białka się ścięły, a żółtka zostały płynne.

Przed podaniem szakszukę posypujemy posiekanymi oliwkami, rukolą i startym serem feta.

Jeśli znudziły Wam się kanapki na śniadanie - koniecznie sięgnijcie po przepis na  szakszukę wege czyli zieloną szakszukę ze szpinakiem. To właśnie dodatek zielonych składników wpływa na taką, a nie inną nazwę tego dania. Z pewnością taka wariacja szakszuki Wam posmakuje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak