Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki z sosem jogurtowym
Pyszne ziemniaki z lekkim sosem jogurtowym, podkreślone szczyptą papryki i szczypiorku - mniam! Możecie potraktować je jako danie samo w sobie, ale można je także wykorzystać jako dodatek do różnego rodzaju obiadów. Sprawdźcie, jak zrobić sos jogurtowy do pieczonych ziemniaków!
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza. Ziemniaki dokładnie umyć i wysuszyć. Przygotować kwadratowe kawałki folii aluminiowej (tyle, ile jest sztuk ziemniaków). Na każdym ułożyć po ziemniaku, skropić oliwą z oliwek.
2. Zawinąć folię i ziemniaki piec przez około godzinę, kilka razy obracać w trakcie pieczenia. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, śmietaną i 2 łyżkami oliwy dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Odstawić sos do lodówki na 30 minut.
3. Gdy ziemniaki są już miękkie, przeciąć każdego na pół, ale nie do samego końca. Ziemniaki polać częścią sosu, a folię zebrać w taki sposób, by góra ziemniaka była odsłonięta. Piec jeszcze przez około 10 minut, aby się lekko przypiekły.
Ziemniaki wyłożyć na talarze, polać resztą sosu i posypać papryką słodką. Można też udekorować szczypiorkiem.