Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone ziemniaki z salsą z awokado

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków młodych 1 kg
oliwy 8 łyżek
sól
salsa
awokado 2 szt
soku z cytryny 2 łyżki
czosnku 1 ząbek
szalotki 2 szt
pomidorów 2 szt
figi dojrzałe 2 szt
śmietany kwaśnej 2 łyżki
kolendry posiekanej 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki z salsą z awokado

Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na plastry grubości 0,5cm. Plastry rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i lekko posolić. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp 200stC.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestki i obrać. Miąższ zmiksować na grube puree.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do musu z awokado. Chili przekroić na pół i usunąć pestki, pomidory umyć i wyciąć szypułkę. Figi umyć i obrać. Przygotowane warzywa i owoce rozdrobnić i wymieszać z musem.
Do śmietany dodać kolendrę, przyprawić solą. Podawać oddzielnie do ziemniaków i salsy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak