Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki maślano-koperkowe ze szparagami
Pomysł na prosty, zdrowy obiad z sezonowych warzyw - młodych ziemniaków i szparag! To pyszne połączenie niewymagające wiele wysiłku. Szparagi z ziemniakami prosto z piekarnika z dodatkiem masełka i koperku to kwintesencja lata, lekkich obiadów i pięknej pogody.
1. Ziemniaki obrać, umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać sól. Gotować na pół miękko ok. 10 min.
2. Odlać wodę z ziemniaków, odparować w garnku postawionym na małym gazie, dodać masło, posiekany koperek oraz przyprawę do ziemniaków. Potrząsnąć parokrotnie garnkiem do oblepienia się kartofli dodanymi składnikami.
3. Ze szparagów poodcinać zdrewniałe końce. Blaszkę do pieczenia wysmarować masłem, ułożyć szparagi oraz ziemniaki. Piec 30 min w 180 stopniach Celsjusza. W połowie pieczenia obrócić warzywa na drugą stronę.
4. Upieczone warzywa rozłożyć na talerze (w proporcji 4 ziemniaki, 4 szparagi). Podawać z łyżką śmietany oprószoną czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.