Pieczone żeberka w marynacie z syropem klonowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1 kilogram
  • marynata

  • syrop klonowy

    3 łyżki
  • czosnek posiekany

    2 ząbki
  • musztarda dijon

    1 łyżka
  • sok z limonki

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 pokruszony
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczone żeberka w marynacie z syropem klonowym foto
Składniki marynaty dokładnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowania mięsa.
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym żeberka posmaruj wcześniej przygotowaną marynatą.
Krok 2 - Pieczone żeberka w marynacie z syropem klonowym foto
Zostaw w lodówce na całą noc. W tym czasie, jeśli jest taka możliwość, dobrze jest 2-3 razy mięso przemieszać.
Krok 3 - Pieczone żeberka w marynacie z syropem klonowym foto
Następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 60-80 minut. W trakcie pieczenia obróć mięso na druga stronę 2-3 razy.
Krok 4 - Pieczone żeberka w marynacie z syropem klonowym foto
Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw w nim mięso na 10-15 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 23.02.2014 20:37
W podobnej marynacie robiłam karkówkę:)
anemon 06.01.2014 19:20
Bardzo się cieszę, że Ci smakowały. Dziękuję za miły komentarz.
Alex_M 05.01.2014 17:32
żeberka wyszły przepyszne! polecam wszystkim ten przepis :)
anemon 28.11.2013 16:23
Cieszę się i z niecierpliwością czekam na efekt tego podkradania.
Alex_M 28.11.2013 15:51
fantastyczna marynata!! podkradam ;)
Wacław 24.10.2013 17:25
pyszne mięsko do II dania
Dorota59 17.10.2013 09:45
wyglądają bardzo apetycznie
Grazyna0211 14.10.2013 20:09
pyszne i apetyczne danie
IZABELA29 01.10.2013 08:42
warto zacząć je robić
caralajna 21.09.2013 07:18
bardzo apetyczne żeberka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat