Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone warzywa z sosem chrzanowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

buraków 3 szt
oliwy z oliwek 2 łyżki
miodu 1 łyżka
ciepłej wody 50 ml
czerwonej cebuli 2 szt
ziemniaków słodkich 2 szt
sól
czarny pieprz
sos chrzanowy
śmietany 200 ml
chrzanu 2-3 łyżki
papryka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone warzywa z sosem chrzanowym

Gotować buraki w skórkach 35 minut, do miękkości, wyjąć, dobrze osuszyć. Pokroić w ćwiartki.
Rozgrzać piekarnik do 200 st C. Zmieszać oliwę z oliwek, miód, wodę w formie do pieczenia. Włożyć buraki i zamieszać.
Wstawić formę do piekarnika. Po 15 minutach wyjąć i dołożyć pokrojone w plasterki ziemniaki. Doprawić i piec 30-35 minut, dopóki nie zmiękną i nie nabiorą złotego koloru.
Zrobić sos: zmiksować chrzan i śmietanę, przełożyć do miseczki i udekorować papryką. Sos polać osobno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 13.01.2013 12:06
ciekawe ... zapiekane buraki i ziemniaki ... może być dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak