Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone uda na ziemniakach

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 3
ziemniaki 1 kg
marchew 2
cebula 2
przyprawy

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone uda na ziemniakach

Kroki postępowania

1
3 całe uda z kurczaka
1 kg ziemniaków
2 marchewki
2 cebule
3 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka przyprawy Małgosi
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1 łyżeczka czerwonej czubrycy
1 łyżeczka czerwonej papryki
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
sól do smaku

Ziemniaki oskrobać, umyć i pokroić na kawałki. Marchew i cebulę obrać i pokroić, marchew w plastry a cebulę w grubą kostkę. Wszystkie warzywa wsypać do dużej miski, dodać koper i przyprawy i wymieszać.
Udka umyć, osuszyć i oprószyć solą i przyprawą do kurczaka.
Krok 1 - Pieczone uda na ziemniakach foto
2
. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Do naczynia przełożyć ziemniaki,
Krok 2 - Pieczone uda na ziemniakach foto
3
na górze ułożyć udka, przykryć pokrywką i wstawić naczynie do piekarnika.
Krok 3 - Pieczone uda na ziemniakach foto
4
Termostat nastawić na 190 stopni a czas 90 minut. Po upływie czasu danie jest gotowe do spożycia.
Krok 4 - Pieczone uda na ziemniakach foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak