Pieczone szparagi z serem pleśniowym w szynce parmeńskiej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szparagi zielone

    16 szt
  • szynka parmeńska

    16 plasterków
  • orzechy włoskie

    25 g
  • ser pleśniowy niebieski

    200 g
  • masło

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • mleko

    3 łyżki
  • sól

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Zielone szparami myjemy i odłamujemy zdrewniałe końce. Następnie nacieramy szparagi oliwą i posypujemy solą.
W miseczce łączymy ser pleśniowy, masło, mleko, natkę pietruszki i posiekane orzechy. Ucieramy wszystko aż składniki się dobrze połączą. Plasterki szynki rozkładamy, na każdym rozsmarowujemy trochę nadzienia serowego i układamy po jednym szparagu. Zawijamy jak roladki.
Tak przygotowane szparagi nabijamy na patyczki do szaszłyków (po 4 sztuki na patyczku) i zapiekamy ok. 15-20 minut. Podajemy ciepłe posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 19.05.2015 21:35
Wspaniałe połączenie
Joannasz3190 17.05.2015 15:57
Bardzo smakowite :)
mirosława4 17.05.2015 15:19
zdrowa i smaczna przekąska

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat