Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pomidory z cukinią.

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 0,5 kg
jajko 1 szt
bułka czerstwa 1 szt
cebula 1 szt
śmietana 18 proc 1 łyzka
mleko 3,2% 100 ml
sól
pomidor 8 szt
sos chili 2 łyżki
olej do smażenia
masło do smażenia
cukinia 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pomidory z cukinią.

Szynkę wieprzową ew. łopatkę zmielić - używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać wyciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę. Przełożyć do miski, dodać całe jajko, kwaśną śmietanę i do smaku przyprawy - sól, pieprz, majeranek i . Całość dobrze wyrobić ręką, najlepiej w jednorazowej rękawiczce.
Z pomidorów ściąć czapeczki i delikatnie, żeby nie uszkodzić ścianek wydrążyć miąższ. Powstałe miseczki oprószyć solą i małą łyżeczką napełnić masą mięsną. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Miąższ z pomidorów wymieszać z 2 łyżkami sosu chilli, posolić i wlać do naczynia z pomidorami.
Piec w piekarniku około 35 - 40 minut w temperaturze 190 oC.
Cukinię pokroić a la julienne, najlepiej używając specjalnego nożyka . Krótko przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Doprawić solą, tymiankiem i oregano. Podać jako dodatek do naszych pieczonych pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 29.09.2013 17:56
wyglądają smakowicie
Monika-twin 29.09.2013 17:05
pyszne pomidory
Barbara/zuza22_85 29.09.2013 11:32
bardzo smaczne
2milutka 29.09.2013 11:17
fajnie się prezentują;)
mufinka79 29.09.2013 10:55
Wyglądają bardzo apetycznie!
Renata9 29.09.2013 10:27
takich pomidorków jeszcze nie piekłam, ciekawe jak smakują
noninka77 29.09.2013 10:17
świetnie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak