Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone polędwiczki marynowane w cydrze

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

polędwiczki wieprzowe 2 sztuka

MARYNATA

cydr 1/2 szklanka
olej rzepakowy 2 łyżka
czosnek 2 ząbek
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/2 łyżeczka
sól do smaku

PONADTO

olej rzepakowy do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone polędwiczki marynowane w cydrze

Składniki marynaty przełożyć do miski i starannie wymieszać.

Polędwiczki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i odciąć cienkie końcówki / nie będą potrzebne w tym daniu/.
Mięso włożyć do miski z marynatą i wstawić na całą noc do lodówki.

Następnego dnia piekarnik rozgrzać do 200°C. Na patelni na łyżce oleju krótko obsmażyć polędwiczki z obu stron na dużym ogniu.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut bez przykrycia. Następnie naczynie z mięsem wyjąć z piekarnika, przykryć je szczelnie folią aluminiową i grubym ręcznikiem kuchennym. Tak zawiniętą brytfankę z mięsem odstawić na 5 minut. Po tym czasie mięso kroić na grube plastry i podawać z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 17.09.2014 09:32
wspaniale musi smakować :)
Jagódka77 03.09.2014 19:28
ciekawy pomysł
barbara11561 27.08.2014 18:16
wyglądają bardzo pysznie:)
ben-ka 27.08.2014 08:31
A ja cydr tylko piję:) polędwiczki extra!
anemon 26.08.2014 20:49
Polecam, są bardzo smaczne.
dodi 26.08.2014 19:00
mniam, mniam
Lis 26.08.2014 18:16
Ekstra polędwiczki:)
kuklik 26.08.2014 17:29
smaczne mięsko
halinah 26.08.2014 15:57
dobry obiad :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak