Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone polędwiczki marynowane w cydrze
Polędwiczki opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i odciąć cienkie końcówki / nie będą potrzebne w tym daniu/.
Mięso włożyć do miski z marynatą i wstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia piekarnik rozgrzać do 200°C. Na patelni na łyżce oleju krótko obsmażyć polędwiczki z obu stron na dużym ogniu.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut bez przykrycia. Następnie naczynie z mięsem wyjąć z piekarnika, przykryć je szczelnie folią aluminiową i grubym ręcznikiem kuchennym. Tak zawiniętą brytfankę z mięsem odstawić na 5 minut. Po tym czasie mięso kroić na grube plastry i podawać z ulubionymi dodatkami.