Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone pierogi z soczewicą i kapustą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto pierogowe

mąka pszenna 1 szklanka
mąka żytnia 1 szklanka
śmietana 1 szklanka
drożdże świeże 40 g
jajko 1 szt
olej 1 łyżka
sól do smaku
cukier 1 łyżeczka

Farsz

soczewica czerwona 1 szklanka
kapusta kiszona 30 dag
cebula 1 szt
olej 2 łyżki
kminek Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżeczka

do posypania

żółtko jajek 1 szt
kminek 2 łyżeczki

Porada

Smakują na ciepło i zimno, doskonałe do barszczu

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z soczewicą i kapustą

Kroki postępowania

1
Soczewicę opłukać, zalać szklanką wody i ugotować do miękkości, około 15 minut. Po ugotowaniu rozetrzeć
Krok 1 - Pieczone pierogi z soczewicą i kapustą foto
2
Kapustę opłukać jeśli jest zbyt kwaśna, zalać niewielką ilości wody, dodać kminek i ugotować do miękkości, około 20 minut. Po ugotowaniu przelać przez sito jeśli jest zbyt dużo wody. Pokroić.
Krok 2 - Pieczone pierogi z soczewicą i kapustą foto
3
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Zmieszać soczewicę, kapustę, cebulę i przyprawy. Wymieszać dokładnie
Krok 3 - Pieczone pierogi z soczewicą i kapustą foto
4
Przygotować ciasto na pierogi.
Drożdże pokruszyć, dodać łyżeczkę cukru, łyżkę śmietany i łyżkę mąki. Pozostawić w ciepłym do wyrośnięcia.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić i pozostawić ponownie do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pieczone pierogi z soczewicą i kapustą foto
5
Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, na każdy nałożyć trochę farszu i zlepić brzegi. Posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać kminkiem. Upiec na rumiano w temperaturze około 180 stopni, około 30 minut
Krok 5 - Pieczone pierogi z soczewicą i kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 14.01.2015 20:25
Zapewne bardzo smaczne
stan2401 11.01.2015 16:35
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak