Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pierogi z kaszą i miętą w sosie jogurtowym Tomka Jakubiaka
Przygotuj ciasto na pierogi. Z mąki, wody i masła zagnieć ciasto. Dodaj jajko pod koniec i wyrób ciasto.
Przygotuj farsz do pierogów: Ugotowaną kaszę gryczaną przesmaż na gęsim smalcu . Dopraw ją solą i pieprzem. Do kaszy dodaj starte jabłko i twaróg. Farsz dopraw pieprzem młotkowanym oraz świeżą miętą.
Zacznij kleić pierogi. Szklanką wytnij kółka z ciasta, na środek nałóż farsz. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi. Gotowe pierogi ułóż na blaszce i posmaruj je tłuszczem gęsim. Piecz je w piekarniku, aż się zrumienią.
Do jogurtu dodaj skórkę z cytryny, sól, liście świeżej mięty i pieprz. Wszystkie składniki wymieszaj.
Pierogi podawaj z sosem jogurtowym.