Pieczone pierogi z kaszą i miętą w sosie jogurtowym Tomka Jakubiaka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • masło

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • sól

  • pieprz czarny

  • Farsz:

  • jabłko

    1 szt
  • mięta

  • pieprz

  • sos

  • jogurt

    1 szklanka
  • Skórka z jednej cytryny

  • mięta

  • sól

  • pieprz

  • twaróg

    200 (wiejski)
  • kasza gryczana

    1 ugotowana
  • smalec

    2 (gęsi)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tomek Jakubiak poleca:
Przygotuj ciasto na pierogi. Z mąki, wody i masła zagnieć ciasto. Dodaj jajko pod koniec i wyrób ciasto.
Przygotuj farsz do pierogów: Ugotowaną kaszę gryczaną przesmaż na gęsim smalcu . Dopraw ją solą i pieprzem. Do kaszy dodaj starte jabłko i twaróg. Farsz dopraw pieprzem młotkowanym oraz świeżą miętą.
Zacznij kleić pierogi. Szklanką wytnij kółka z ciasta, na środek nałóż farsz. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep brzegi. Gotowe pierogi ułóż na blaszce i posmaruj je tłuszczem gęsim. Piecz je w piekarniku, aż się zrumienią.
Do jogurtu dodaj skórkę z cytryny, sól, liście świeżej mięty i pieprz. Wszystkie składniki wymieszaj.
Pierogi podawaj z sosem jogurtowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 04.04.2014 18:58
świetny przepis
Margaretkaw 03.04.2014 18:40
Matko, jak to musi wspaniale smakować :)
Doradca Smaku 01.04.2014 16:50
Uwielbiam pierogi!
jasiek 01.04.2014 15:16
wspaniałe są z kaszą
MarchiochaKucharzy 28.03.2014 14:22
Wygląda fantastycznie!
Doradca Smaku 27.03.2014 20:44
Polecamy przepisy Klubu Szefów Kuchni!
Wiktoria29 27.03.2014 16:43
super sos musze wypróbować
Anonimowy 05.12.2013 10:08
Mistan - pierogi pod każda postacią
Agnieszka_B 01.11.2013 21:16
Jadłam kiedyś pierogi z kaszą, ale były bez dodatku mięty. Chętnie wypróbuję ten przepis :)
Pyszota 31.10.2013 17:37
Ciekawy przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat