Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pączki z makiem
Pieczone pączki z makiem są lżejsze i mniej kaloryczne niż tradycyjne.
- idealne nie tylko na Tłusty Czwartek,
- dopraw masę makową na swój ulubiony sposób, z bakalii możesz zrezygnować jeśli nie przepadasz za nimi,
- wychodzą lekkie i pyszne
W misce rozrabiamy drożdże z mlekiem, łyżką mąki i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
W większej misce roztrzepujemy jajo z żółtkiem i solą, dodajemy roztopione masło, kilka kropel olejku oraz przesianą mąkę i zaczyn. Mieszamy łyżką do połączenia się składników, następnie zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (czyli podwojenia objętości).
Ciasto dzielimy na 8 porcji, każdą wałkujemy, nakładamy 1 łyżkę masy makowej i formujemy na kształt pączka.
Masa makowa
Do rondelka wlewamy mleko, Amaretto i cynamon. Jagody sparzamy wrzątkiem i (odcedzone) dodajemy do mleka. Następnie dodajemy mak, posiekane orzechy i rodzynki - mieszamy i chwilę gotujemy. Odstawiamy masę do ostygnięcia i na koniec dodajemy miód - ilość zależy od upodobań :)
Gotowe pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ciepłym mlekiem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Piec w 170 stopniach C około 15 minut.
Lukier Amaretto:
Składniki wymieszać na jednolitą masę (gęstość regulujemy dodając wody lub cukru). Gotową masą polać pączki i od razu posypać posypką (szybko zastyga).
Smacznego :)