Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pieczone pączki z makiem

Czas
Czas: 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Pieczone pączki z makiem. Jak przygotować ciasto na pączki i jak zrobić masę makową? Odpowiedź poniżej. 

Składniki:

mąka pełnoziarnista
1,5 szklanki
mąka pszenna
0,5 szklanki
mleko ciepłe
0,5 szklanki
drożdże
25 gramów
masło
20 gramów
jajko
1 sztuka
żółtko jajek
1 sztuka
cukier brązowy
1 łyżka
sól
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
olejek migdałowy
kilka kropel
masa makowa
MAK MIELONY
100 gramów
likier amaretto
1 łyżka
mleko
100 ml
miód
1,5 łyżki
orzechy posiekane
1 garść
jagody goji
1 garść
rodzynki
1 garść
Cynamon mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
likier amaretto
1 łyżeczka
cukier puder
1/2 szklanki
posypka cukrowa
do dekoracji
woda
1,5 (gorąca)

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone pączki z makiem

Pieczone pączki z makiem są lżejsze i mniej kaloryczne niż tradycyjne. 

- idealne nie tylko na Tłusty Czwartek,

- dopraw masę makową na swój ulubiony sposób, z bakalii możesz zrezygnować jeśli nie przepadasz za nimi,

- wychodzą lekkie i pyszne

Ciasto:
W misce rozrabiamy drożdże z mlekiem, łyżką mąki i cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
W większej misce roztrzepujemy jajo z żółtkiem i solą, dodajemy roztopione masło, kilka kropel olejku oraz przesianą mąkę i zaczyn. Mieszamy łyżką do połączenia się składników, następnie zagniatamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (czyli podwojenia objętości).

Ciasto dzielimy na 8 porcji, każdą wałkujemy, nakładamy 1 łyżkę masy makowej i formujemy na kształt pączka.

Masa makowa
Do rondelka wlewamy mleko, Amaretto i cynamon. Jagody sparzamy wrzątkiem i (odcedzone) dodajemy do mleka. Następnie dodajemy mak, posiekane orzechy i rodzynki - mieszamy i chwilę gotujemy. Odstawiamy masę do ostygnięcia i na koniec dodajemy miód - ilość zależy od upodobań :)

Gotowe pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ciepłym mlekiem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.

Piec w 170 stopniach C około 15 minut.

Lukier Amaretto:
Składniki wymieszać na jednolitą masę (gęstość regulujemy dodając wody lub cukru). Gotową masą polać pączki i od razu posypać posypką (szybko zastyga).

Smacznego :)

Pączki pieczone w piekarniku, pączki pieczone, pączki pieczone przepis - to kolejne przepisy, które polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paulina2157 04.02.2013 15:40
z takim nadzieniem pączków nie jadłam jeszcze ciekawe jak smakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak