Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone oponki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
jajko 2
drożdże 30 gram
masło 80 gram
cukier wanilinowy 1
skórka z cytryny
mleko 1 szklanka
sól 1 szczypta
barwnik spożywczy do ciast
cukier puder 3 łyżki
cukier puder 1 szklanka
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone oponki

Mało przełóż do rondelka i rozpuść.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z 1 łyżeczką mąki i cukru pudru,odstawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodać dwa żółtka,cukier waniliowy, 2 i 1/2 łyżki cukru pudru,sól i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać,po czym dodać przesianą mąkę.
Wlać masło i wyrabiać ciasto.
Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut.
Wyrośnięte już ciasto rozwałkować na stolnicy,wycinać krążki. Oponki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.
Oponki posmarować rozkłóconym 1 białkiem i piec w 180 stopniach przez 10 do 15 minut.
Upieczone odstawić do ostudzenia.
Z reszty cukru pudru,1 białka i kilku kropel barwnika przygotować lukier.
Oponki maczać w lukrze i posypać posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 09.02.2016 10:31
oponki smaczne warto spróbować wg. tego przepisu
Klausia 02.02.2016 19:49
uroczo wyglądają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak