Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone jabłka z niespodzianką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 4 sztuki
ciasto francuskie 1/2 opakowania
rodzynki 1 łyżka
czekolada gorzka 6 kostek
biała czekolada 6 kostek
cynamon Prymat do smaku
jajko do smarowania

Porada

Cóż może być lepszego od połączenia słodyczy czekolady ze słodyczą pieczonego jabłka?

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone jabłka z niespodzianką

Kroki postępowania

1
Jabłka dokładnie myjemy i osuszamy. Gotowe ścinamy u góry. Za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne i część jabłka w środku.
Odcięty „kapelusz” obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Także wydrążony środek (poza gniazdami nasiennymi) kroimy na mniejsze części.
Do pokrojonych jabłek dodajemy rodzynki, oraz pokrojone w kostkę czekolady. Całość mieszamy.
Krok 1 - Pieczone jabłka z niespodzianką foto
2
Przygotowanym nadzieniem napełniamy wydrążone owoce. Posypujemy delikatnie cynamonem.
Krok 2 - Pieczone jabłka z niespodzianką foto
3
Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na paski o szerokości około 0,5-0,8 cm i długości większej nić średnica jabłek.
Krok 3 - Pieczone jabłka z niespodzianką foto
4
Przygotowane paski nakładamy na wierzch jabłek, jednocześnie zaplatając z nich plecionkę.
Krok 4 - Pieczone jabłka z niespodzianką foto
5
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Jabłka przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Tak przygotowany deser wstawiamy do piekarnika na około 30 minut ( 190°C). Gdy ciasto się zrumieni deser wyjmujemy.
Krok 5 - Pieczone jabłka z niespodzianką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 15.12.2015 21:12
Prosto i smacznie.
berys18 15.12.2015 10:45
świetne jabłuszka, świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak