Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone jabłka z bezą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 4 szt.
białko 1 szt.
cukier 4 łyżecz.
oliwa 1 łyżecz.
sól 1 szczypta
konfitura z płatków róży 4 łyżecz.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone jabłka z bezą

Kroki postępowania

1
Jabłka dokładnie umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i wydrążyć łyżeczką gniazda nasienne.
Krok 1 - Pieczone jabłka z bezą foto
2
Wydrążone miseczki jabłkowe naciąć delikatnie nożem dookoła, aby jabłka nie rozpadły się w czasie pieczenia.
Krok 2 - Pieczone jabłka z bezą foto
3
Wydrążone miseczki jabłkowe napełnić różaną konfiturą. Wstawić jabłka do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i piec ok. 30 minut w 200*C.
Krok 3 - Pieczone jabłka z bezą foto
4
Białko ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania wsypać cukier i ubić białko na sztywną pianę.
Krok 4 - Pieczone jabłka z bezą foto
5
Na podpieczone jabłka wyłożyć ubitą pianę z białka i wstawić jeszcze na kilka minut do piekarnika aż beza się zarumieni.
Krok 5 - Pieczone jabłka z bezą foto
6
Upieczone jabłka wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Podawać na ciepło.
Krok 6 - Pieczone jabłka z bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Isia 06.12.2012 11:49
mniam
ewka1978 05.12.2012 19:50
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak