Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczone gruszki nadziewane makiem i migdałami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 2 średnie, żółte
mak 100 g MIELONY
migdały 30 g
miód 1 łyżka
ksylitol 1 łyżka
mleko 100 ml
likier amaretto do smaku
masło 4 cienkie plasterki
cukier brązowy 1 łyżeczka
śmietana 30% 1/3 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: pieczone gruszki nadziewane makiem i migdałami

Do garnka wsypać mielony mak, zalać mlekiem, dodać poszatkowane migdały, amaretto, ksylitol/cukier i miód. Zagotować. Poczekać aż w mak wchłonie płyn.
Gruszki umyć obrać ze skórki i wydrążyć środki, natrzeć je sokiem z cytryny. Gruszki nadziać makiem. Na każdą ułożyć cieniutki plasterek masła i posypać brązowym cukrem.
Piec około 20 minut w 170 stopniach.
Śmietankę ubić na sztywno.
Ciepłe gruszki ułożyć na talerzykach, położyć na nie 'łezkę' z bitej śmietany, serwować.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 09.11.2014 21:36
fajna przekąska
barbara11561 09.11.2014 20:31
pyszny deserek:)
Alex_M 09.11.2014 19:47
chętnie bym spróbowała :)
anemon 09.11.2014 16:34
Świetnie wymyśliłaś, bardzo ładnie prezentuje się Twój deser.
Grazyna0211 09.11.2014 15:53
świetny deser
caralajna 09.11.2014 15:19
..no tylko rogale Marcińskie są z białym makiem :)
jasiek 09.11.2014 13:09
cudowny jesienny deser
Christopher 09.11.2014 11:25
Alternatywa dla rogali Marcina.
Magula 09.11.2014 11:17
wygląda bardzo apetycznie
Anna169Hosz 09.11.2014 11:15
Ale pyszny deser!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak