Pieczone faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkl
  • żółtka

    6 szt
  • śmietana

    6 łyżek
  • margaryna

    2 łyżki
  • cukier puder

  • olej do smażenia

  • ocet

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto w misce,następnie przepuszczamy je przez maszynkę do mięsa.

Zawijamy ściśle w folię aluminiową i wkładamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie wykładamy na je stolnice ,wałkujemy i wykrawamy radełkiem romby.

Po środku nich nożykiem robimy nacięcie.

Przekładamy jeden koniec ciasta przez to nacięcie formując faworki.

Układamy na posmarowanej blaszce i pieczemy 5-7 minut w temp 150 stop. C.

Posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 01.12.2012 10:39
pyszne
barbara11561 17.03.2012 07:35
pyszne
zuzanna_z 11.12.2011 14:57
mniam mniam
Sarenka 29.11.2011 17:16
Coś co uwielbia mój mąż. Następnym razem upiekę.
Iwusia 28.11.2011 23:23
pychota
ben-ka 26.11.2011 08:17
dla mnie to też coś nowego.
misia53 26.11.2011 00:53
pierwszy raz spotykam się z pieczonymi chrustami
anemon 24.11.2011 08:56
Pieczone, więc pewnie mniej kaloryczne od tych smażonych w głębokim tłuszczu.
Emilia22 23.11.2011 15:20
wyglądają super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat