Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone faworki
1. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka, jogurt naturalny, wódkę, szczyptę soli i całość dokładnie wymieszać mikserem. Następnie przełożyć na stolnicę, zagnieść rękoma, wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. Z gotowego ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na około 40 minut.
2. Po tym czasie ciasto rozwałkować porcjami na jak najcieńsze placki. Każdy placek pociąć radełkiem na paski o szerokości 2,5cm i długości około 13-15cm. Na każdym pasku wykonać po środku nacięcie i przeciągnąć koniec paska tak aby powstał faworek.
3. Wszystkie faworki układać partiami na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
4. Gotowe faworki ułożyć na talerzu na stos i obficie oprószyć cukrem pudrem.