Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone brzoskwinie z czekoladą i bezą

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

brzoskwinie 4 szt
woda 2 szkl
cukier 1 szkl
sok z cytryny 1 szt
czekolada mleczna 8 kostek

BEZA

białko 3 szt
cukier drobny 1/3 szkl
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
dżem z owoców leśnych 1 łyżka

Porada

Można podawać na ciepło i na zimno.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone brzoskwinie z czekoladą i bezą

Kroki postępowania

1
Wodę zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Brzoskwinie, dość twarde, przekroić na pół i gotować w syropie przez 5min. Skórka powinna zejść, chociaż u mnie brzoskwinie były tak twarde, że się trzymała:) Wyciągnąć z syropu i wystudzić. W miejscu po pestce włożyć kostkę czekolady.
Krok 1 - Pieczone brzoskwinie z czekoladą i bezą foto
2
Białka ubić na sztywno i zacząć dodawać porcjami cukier na najwyższych obrotach miksera. Ubijać, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 2 - Pieczone brzoskwinie z czekoladą i bezą foto
3
Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ubić, aż piana będzie lśniąca.
Krok 3 - Pieczone brzoskwinie z czekoladą i bezą foto
4
Dżem jagodowy delikatnie wmieszać w pianę z pomocą łopatki.
Krok 4 - Pieczone brzoskwinie z czekoladą i bezą foto
5
Za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć na połówki brzoskwiń. Piec w 180*C przez 25min. Smacznego!
Krok 5 - Pieczone brzoskwinie z czekoladą i bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magda1976 28.08.2014 14:14
muszę spróbować!
mysza75 25.08.2014 12:26
fajny deser na szybko
fotoviderek 25.08.2014 10:14
Fajny pomysł :)
olkaaa 25.08.2014 07:39
kusząca propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak