Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone brzoskwinie pod ciastem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brzoskwinie 2 sztuki
mąka pszenna 70 g
cukier puder 3 płaskie łyżki
masło lub margaryna 50 g zimne
jogurt naturalny niespełna łyżka zimnego
cukier trzcinowy 2 duże szczypty
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone brzoskwinie pod ciastem

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i łyżeczkę cynamonu. Następnie dodajemy ziemną margarynę lub masło, siekamy nożem. Zaczynamy w palcach tworzyć coś na kształt kruszonki, po czym dodajemy niespełna łyżkę jogurtu naturalnego (najpierw warto dodać go mniej). Szybko zagniatamy ciasta ręką tworząc kulkę. Jeśli ciasto się zbytnio klei możemy podsypać rękę delikatnie mąką. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika do schłodzenia (na minimum 15 minut).

Brzoskwinie dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki lub grubsze plasterki. Układamy w dwóch naczynkach do zapiekania. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, odrywamy kawałeczki i układamy na owocach (tworząc małe „łatki”). Każdą porcję posypujemy po wierzchu większą szczyptą cukru trzcinowego.

Desery wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do zarumienienia ciasta (około 30 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).

Podajemy przestudzone z porcją bitej śmietany obsypanej delikatnie cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak