Pieczone brzoskwinie pod ciastem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • brzoskwinie

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    70 g
  • cukier puder

    3 płaskie łyżki
  • masło lub margaryna

    50 g zimne
  • jogurt naturalny

    niespełna łyżka zimnego
  • cukier trzcinowy

    2 duże szczypty
  • cynamon

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i łyżeczkę cynamonu. Następnie dodajemy ziemną margarynę lub masło, siekamy nożem. Zaczynamy w palcach tworzyć coś na kształt kruszonki, po czym dodajemy niespełna łyżkę jogurtu naturalnego (najpierw warto dodać go mniej). Szybko zagniatamy ciasta ręką tworząc kulkę. Jeśli ciasto się zbytnio klei możemy podsypać rękę delikatnie mąką. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika do schłodzenia (na minimum 15 minut).

Brzoskwinie dokładnie myjemy i kroimy w ćwiartki lub grubsze plasterki. Układamy w dwóch naczynkach do zapiekania. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, odrywamy kawałeczki i układamy na owocach (tworząc małe „łatki”). Każdą porcję posypujemy po wierzchu większą szczyptą cukru trzcinowego.

Desery wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do zarumienienia ciasta (około 30 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika).

Podajemy przestudzone z porcją bitej śmietany obsypanej delikatnie cynamonem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat