Pieczone bataty z soczewicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • batat

    3 szt
  • oliwa

    6 łyżek
  • czosnek

    2 ząbki
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

  • soczewica czerwona

    1,5 szklanki
  • cebula

    1 szt
  • liść laurowy

    1 szt
  • olej do smażenia

  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bataty obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół. Ziemniaki polewamy z obu stron oliwą z oliwek i posypujemy przyprawami. Czosnek obieramy, wyciskamy przez praskę i nacieramy nim ziemniaczki. Na wysmarowanej olejem blaszce układamy ziemniaki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach aż będą miękkie i lekko przypieczone. W tym czasie przygotowujemy soczewicę. W garnku rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Soczewicę płuczemy trzykrotnie, następnie dodajemy ją do cebuli, podlewamy wodą tak, aby soczewica była przykryta. Przyprawiamy do smaku, w razie potrzeby dolewamy wodę. Soczewicę nakładamy na upieczone ziemniaki. Posypujemy świeżym szczypiorkiem. Podajemy z wyrazistą surówką. Polecam do tego dania salsę z pomidorków, kolendry i chili. Smacznego :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 15.06.2017 12:13
ciekawy pomysł
ada.la 01.06.2017 21:11
fajny pomysł
gosia56 01.06.2017 08:28
jeszcze nigdy nie jadłam batatów czas to zmienić;)
Mniam 31.05.2017 15:53
Takie dania to ja lubię :) Pyszności!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat