Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone bataty z sałatką

2.0
(4)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Lekka, a zarazem sycąca potrawa. Idealna na obiad ale także na kolację

Składniki:

bataty pieczone 1 sztuka
jajko 2 sztuki
kukurydza 3 duże łyż.
ogórek zielony 10 plastrów
oliwa 3 duże łyż.
sól 1 szczypta
ocet balsamiczny 2 duże łyż.
pieprz 1 szczypta

Porada

W przepisie jest podana porcja na 1 talerz.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone bataty z sałatką

Garść umytych sałat układamy na talerzu. Na sałacie układamy pokrojone w ćwiartki pomidory, ogórki w plasterkach i posypujemy kukurydzą. Skrapiamy wszystko oliwą i octem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na przygotowanej sałacie układamy upieczone wcześniej bataty.
Bataty myjemy, przekrajamy na pół, wydrążamy w nich małe dziurki na jajko. Bataty pieczemy w 180°C 35 minut z termoobiegiem. Gdy już będą upieczone (najlepiej sprawdzić widelcem - muszą być miękkie) wbijamy do zrobionych dziurek jajka. Pieczemy jeszcze ok. 5 do 7 minut by jajka się ścięły. Tak upieczone bataty układamy na sałatce. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak