Pieczone bataty z sałatką

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Lekka, a zarazem sycąca potrawa. Idealna na obiad ale także na kolację
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bataty pieczone

    1 sztuka
  • jajko

    2 sztuki
  • kukurydza

    3 duże łyż.
  • ogórek zielony

    10 plastrów
  • oliwa

    3 duże łyż.
  • sól

    1 szczypta
  • ocet balsamiczny

    2 duże łyż.
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Garść umytych sałat układamy na talerzu. Na sałacie układamy pokrojone w ćwiartki pomidory, ogórki w plasterkach i posypujemy kukurydzą. Skrapiamy wszystko oliwą i octem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na przygotowanej sałacie układamy upieczone wcześniej bataty.
Bataty myjemy, przekrajamy na pół, wydrążamy w nich małe dziurki na jajko. Bataty pieczemy w 180°C 35 minut z termoobiegiem. Gdy już będą upieczone (najlepiej sprawdzić widelcem - muszą być miękkie) wbijamy do zrobionych dziurek jajka. Pieczemy jeszcze ok. 5 do 7 minut by jajka się ścięły. Tak upieczone bataty układamy na sałatce. Smacznego!

W przepisie jest podana porcja na 1 talerz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat