Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka z jabłkami
Cebulę oraz jabłka pokrój w ósemki i przesmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj rodzynki.
W rondelku rozmieszaj wino, sok jabłkowy oraz zawartość opakowania . Dodaj listek, ziele oraz goździki – całość zagotuj a następnie połącz z jabłkami i rodzynkami.
Mięso obsmaż z każdej strony na rozgrzanej, suchej patelni wyłożonej pergaminem. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
Przygotowany Fix wlej do naczynia. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 70 minut.
Po upieczeniu zlej sos i przetrzyj przez sito – dopraw do smaku. Mięso wstaw na kilka minut z powrotem do piekarnika i zapiecz z wierzchu. Upieczoną szynkę pokrój w grube plastry i podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami lub puree.