Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona szynka z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa - 800 gramów
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
muztarda - 2 łyżki
Przyprawa do mięs Prymat
ząbki czosnku - 3 sztuki
sok jabłkowy 150 ml
wino białe 150 ml
majeranek 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
Goździki całe Prymat 10 szt.
oliwa 3 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 3 szt.
rodzynki 2 łyżki
jabłka 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka z jabłkami

W miseczce wymieszaj musztardę, majeranek, posiekany czosnek, oliwę oraz przyprawę. Przygotowaną marynatą natrzyj osuszone mięso i odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.
Cebulę oraz jabłka pokrój w ósemki i przesmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj rodzynki.
W rondelku rozmieszaj wino, sok jabłkowy oraz zawartość opakowania . Dodaj listek, ziele oraz goździki – całość zagotuj a następnie połącz z jabłkami i rodzynkami.
Mięso obsmaż z każdej strony na rozgrzanej, suchej patelni wyłożonej pergaminem. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
Przygotowany Fix wlej do naczynia. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 70 minut.
Po upieczeniu zlej sos i przetrzyj przez sito – dopraw do smaku. Mięso wstaw na kilka minut z powrotem do piekarnika i zapiecz z wierzchu. Upieczoną szynkę pokrój w grube plastry i podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami lub puree.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 05.04.2013 16:43
Bardzo smaczne
Bernadeta1 05.04.2013 15:19
bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak