Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Kolendra cała Prymat
1 łyżeczka -
Rozmaryn suszony Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz czarny mielony Prymat
1 łyżeczka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka -
czosnek
10 ząbków -
seler lub pietruszka
2 łyżeczki -
olej
1-2 łyżki -
szynka z dzika
1,5 kilograma -
woda
0,5 szklanki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2 łyżeczki
Przepis i sposób przygotowania Pieczona szynka z dzika z rozmarynem i kolendrą
Ziarna kolendry rozgniatamy w moździerzu. Czosnek obieramy i rozgniatamy w prasce. W misce mieszamy wszystkie przyprawy.
Gotową mieszanką nacieramy szynkę, wkładamy do woreczka, zawiązujemy i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia szynkę wyjmujemy z woreczka, układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy połową szklanki wody i pieczemy w 180 stopni przez 1h-1h20 minut podlewając wytworzonym sokiem.
Komentarze (0)