Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona szynka z dzika z rozmarynem i kolendrą

5.0
(76)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
czosnek 10 ząbków
seler lub pietruszka 2 łyżeczki
olej 1-2 łyżki
szynka z dzika 1,5 kilograma
woda 0,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka z dzika z rozmarynem i kolendrą

Ziarna kolendry rozgniatamy w moździerzu. Czosnek obieramy i rozgniatamy w prasce. W misce mieszamy wszystkie przyprawy.

Gotową mieszanką nacieramy szynkę, wkładamy do woreczka, zawiązujemy i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia szynkę wyjmujemy z woreczka, układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy połową szklanki wody i pieczemy w 180 stopni przez 1h-1h20 minut podlewając wytworzonym sokiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak