Pieczona szynka z dzika z rozmarynem i kolendrą

Pieczona szynka z dzika z rozmarynem i kolendrą

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    10 ząbków
  • seler lub pietruszka

    2 łyżeczki
  • olej

    1-2 łyżki
  • szynka z dzika

    1,5 kilograma
  • woda

    0,5 szklanki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziarna kolendry rozgniatamy w moździerzu. Czosnek obieramy i rozgniatamy w prasce. W misce mieszamy wszystkie przyprawy.

Gotową mieszanką nacieramy szynkę, wkładamy do woreczka, zawiązujemy i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia szynkę wyjmujemy z woreczka, układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy połową szklanki wody i pieczemy w 180 stopni przez 1h-1h20 minut podlewając wytworzonym sokiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat