Pieczona szynka wieprzowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe bez kości

    1,3 kg
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • marynata słodko-kwaśna Prymat

    1 szt
  • cebula

    3 szt
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżka
  • sos sojowy ciemny

    4 łyżki
  • ocet 10 %

    2 łyżki
  • sos sojowy jasny

    1 łyżka
  • Musztarda grillowa Prymat

    3 łyżki
  • olej sezamowy

    3 łyżki
  • sól do smaku

  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 szt
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    1/2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso opłukać i włożyć na 4 dni do zalewy przygotowanej z: 2 liści laurowych 5 szt ziela angielskiego 1 torebki marynaty słodko kwaśnej 4 łyżek sosu sojowego ciemnego, 3 szt cebuli pokrojonej w talarki, 2 łyzek octu spirytusowego, 1 łyżki gorczycy, ½ łyżeczki soli peklowej oraz z łyzki soli kuchennej i takiej ilości wody, żeby zakryła mięso. Po 4 dniach mięso wyjąć natrzeć zaprawą zrobioną z sosu sojowego jasnego, oleju sezamowego i musztardy grilowej. Piec najpier przez około 40 minut w rękawie foliowym a potem kolejne 40 minut w otwartym naczyniu, żeby skórka się przypiekła. Po wyjęciu z rękawa foliowego można ponownie natrzeć mięso zaprawą z musztardy, sosu sojowego i oleju sezamowego. W połowie pieczenia w naczyniu otwartym mięso obrócić. Dobre zarówno na ciepło jako danie obiadowe jak i na zimno jako wędlina.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mariel78 11.05.2012 07:22
pyszności
ziutula 26.07.2011 19:59
takie mięsko to uwielbiam....
matii6 10.03.2011 18:54
wygląda znakomicie
alaaa 05.12.2010 19:09
ja na pewno wolę na zimno
MAR3STA 03.12.2010 10:20
wyborne to twoje mięsko!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat