Pieczona szynka wieprzowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szynka wieprzowa

    1 kg
  • sól do smaku

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • przyprawa uniwersalna

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • czosnek

    3 ząbki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona szynka wieprzowa foto
Szynkę należy oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Obrane ząbki czosnku dzielimy na mniejsze kawałki i wtykami je w mięso. Dziurki na czosnek robimy za pomocą noża. Szynkę obsypujemy przyprawą do wieprzowiny i słodką papryką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Krok 2 - Pieczona szynka wieprzowa foto
Na blachę wylewamy nieco oleju. Wystarczy ją przesmarować, aby mięso się nie przypaliło.
Krok 3 - Pieczona szynka wieprzowa foto
Szynkę pieczemy po około 35 minut w 150 stopniach z każdej strony. Jeśli chcemy bardziej przypieczoną przed końcem pieczenia podkręcamy piekarnik do 200 stopni i podpiekamy po 5-10 minut z każdej strony.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ben-ka 02.10.2015 08:25
Lubię takie mięsko.
mirosława4 01.10.2015 18:44
smaczny kawał mięska :)
gusia1000 01.10.2015 17:04
Znakomitość.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat