Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona szynka wieprzowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
sól do smaku
Pieprz ziołowy mielony Prymat
przyprawa uniwersalna
Papryka słodka mielona Prymat
czosnek 3 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona szynka wieprzowa

Kroki postępowania

1
Szynkę należy oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Obrane ząbki czosnku dzielimy na mniejsze kawałki i wtykami je w mięso. Dziurki na czosnek robimy za pomocą noża. Szynkę obsypujemy przyprawą do wieprzowiny i słodką papryką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Krok 1 - Pieczona szynka wieprzowa foto
2
Na blachę wylewamy nieco oleju. Wystarczy ją przesmarować, aby mięso się nie przypaliło.
Krok 2 - Pieczona szynka wieprzowa foto
3
Szynkę pieczemy po około 35 minut w 150 stopniach z każdej strony. Jeśli chcemy bardziej przypieczoną przed końcem pieczenia podkręcamy piekarnik do 200 stopni i podpiekamy po 5-10 minut z każdej strony.
Krok 3 - Pieczona szynka wieprzowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 02.10.2015 08:25
Lubię takie mięsko.
mirosława4 01.10.2015 18:44
smaczny kawał mięska :)
gusia1000 01.10.2015 17:04
Znakomitość.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak