Pieczona soczysta gęś

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    5 kg
  • kapusta biała

    1 główka
  • kapusta pekińska

    0,5 główki
  • marchew

    3 duże
  • sól

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • majeranek

  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 listki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 kulki
  • Papryka ostra mielona Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona soczysta gęś foto
Gęś dobrze oczyścić z piór. Umyć, posolić, popieprzyć, ponacierać majerankiem i papryką ostrą z zewnątrz i w wewnątrz. Zostawić na noc w lodówce.
Krok 2 - Pieczona soczysta gęś foto
Na następny dzień pociąć gęś na mniejsze kawałki.
Krok 3 - Pieczona soczysta gęś foto
Ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25min.
Krok 4 - Pieczona soczysta gęś foto
Wyciągnąć z piekarnika.
Krok 5 - Pieczona soczysta gęś foto
Kapusty posiekać w paski, marchew zetrzeć na grubych oczkach. Wsadzić do dużego garnka podlać około 1 litrem wody i podgrzać przez około 10 min.
Krok 6 - Pieczona soczysta gęś foto
Wsadzić do warzyw do garnka gęś (tłuszcz zostawić na blaszce). Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę.
Krok 7 - Pieczona soczysta gęś foto
Następnie wyjąć mięsko w garnka i ułożyć z powrotem na blaszce w tłuszczu. Piec w 180 stopniach przez około 25min. Wyjąć i ułożyć na talerzu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alberto 10.09.2013 08:27
ciekawe i smaczne super polecam(tylko ten przepis znam bez pekinki)
adelajda 11.04.2013 18:14
wstyd się przyznać ale jeszcze nie jadłam
Stenka 09.04.2013 16:10
apetyczne danie
magdziorka6 07.04.2013 12:41
wyborne mięsko
babajaga1969 07.04.2013 10:24
bardzo dobre mięso
Beatris 07.04.2013 10:07
Porcyjkę z chęcią bym zjadła.
kriko 07.04.2013 09:51
lubie gesine
miki47 07.04.2013 09:43
ciekawy przepis
Krzysztof15 07.04.2013 09:40
pysznie wygląda
Agnieszka-87-25 07.04.2013 09:28
super mięsko, wygląda apetycznie !

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat