Pieczona polędwica

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    1-2 kg
  • musztarda sarepska

    3 łyżki
  • sól do smaku

  • kostka mięsna

    1 sztuka
  • oliwa

    1-2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona polędwica foto
Mięso umyć i osuszyć
Krok 2 - Pieczona polędwica foto
Następnie natrzeć oliwą z oliwek całe mięso
Krok 3 - Pieczona polędwica foto
Oprószyć przyprawami a każdej strony
Krok 4 - Pieczona polędwica foto
Doprawione mięso nasmarować musztardą z każdej strony
Krok 5 - Pieczona polędwica foto
Na końcu owinąć w folię i wstawić do lodówki na 24h
Krok 6 - Pieczona polędwica foto
W 1 szkl gorącej wody rozpuścić kostkę mięsną
Krok 7 - Pieczona polędwica foto
Po 24h mięso przełożyć do rękawa do pieczenia
Krok 8 - Pieczona polędwica foto
Wlać 1/2 szkl bulionu i zamknąć rękaw . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni przez ok godzinę
Krok 9 - Pieczona polędwica foto
Po godzinie mięso wyjąc z rękawa , i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni
Krok 10 - Pieczona polędwica foto
Piec piec 30-60minut co jakiś czas podlewając bulionem
Krok 11 - Pieczona polędwica foto
Upieczone mięso wyjąć i odstawić do ostygnięcia
Krok 12 - Pieczona polędwica foto
Szynkę podawać na zimno i trzymać w lodówce

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beatris 12.03.2013 00:06
Troszkę pomieszałaś te gatunki mięsa. W tytule jest polędwica, na zdjęciu widać schab, a na koniec podajesz szynkę. Ale mięsko apetyczne.
mufinka79 11.03.2013 14:24
Pyszny kawałek mięsa :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat