Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona pierś indyka

5.0
(1088)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pieczona pierś indyka - przepis na wyjątkowe mięso. Ta pieczeń jest aromatyczna i nietłusta. Pieczona jest w rękawie, dzięki temu mięso pozostaje soczyste i aromatyczne.

Składniki:

pierś z indyka 1 kilogram
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
miód 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
olej 2-3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 (płaska) łyżeczka

Porada

Po wyjęciu piersi z indyka, nie krój jej od razu. Pozwól mięsu odpocząć około 10 minut. Nie straci soków i pozostanie soczyste.

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona pierś indyka

Pieczona pierś z indyka to uniwersalny przepis na wszelkie okazje. Sprawdzi się na obiad świąteczny lub niedzielny posiłek dla rodziny. Pierś z indyka jest najpierw marynowana w miodzie, przyprawach, soku z cytryny i oleju. Potem pieczemy ją rękawie - dzięki temu mięso pozostaje soczyste. Jeśli chcemy, aby skórka się lekko przypiekła, na ostatnie kilkanaście minut, rozcinamy rękaw. 

1. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą smarujemy pierś indyka, wkładamy do woreczka do pieczenia i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki, aby się indyk zamarynował.

2. Po tym czasie pierś układamy na blasze i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180°C. Gdy pierś będzie już gotowa rozrywamy woreczek i pozostawiamy ją w piekarniku na ok. 10-15 minut, aby się ładnie zarumieniła z wierzchu.

3. Zarumienioną pierś wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy ją w soku, który powstał w woreczku podczas pieczenia na ok. 10-15 minut i nie kroimy, aby soki nie wypłynęły. Tak przygotowana i upieczona pierś będzie soczysta i bardzo aromatyczna. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Angela 3 tygodnie temu
Wyszła bardzo dobra i soczysta, po wystygnięciu doskonała na kanapki, serdecznie polecam ten przepis☝️
pawelsz 19.11.2023 09:04
Męsko bardzo dobre.
Rademenes 02.04.2023 20:10
Ile trzeba piec 2,5 kg piersi.? Czy piec ją w całości czy podzielić na pół.? Obiad na 10 osób.
Doradca Smaku 04.04.2023 13:17
w przypadku pieczenia drobiu przyjętą zasadą jest pieczenie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni na każde pół kg mięsa. W przypadku 2,5 kilograma pieczenie powinno zająć 2,5 godziny. Można piec w całości.
Ilka 16.12.2022 23:48
Ile porcji można liczyć z 1kg fileta?
Doradca Smaku 19.12.2022 08:52
powinny wyjść 4 porcje :)
czaroslaw107 18.08.2019 21:02
Zrobiłem, zjadłem, wyglądało równie smakowicie, a smakowało i pachniało jeszcze lepiej. Wyszła bardzo soczysta. Serdecznie polecam i dziękuje za ten przepis :)
Doradca Smaku 19.08.2019 08:32
Super;)
matesko 17.04.2013 12:08
apetycznie wyglądsa
leonowie 10.04.2013 15:04
Przesmacznie prezentuje się na tym talerzu.
mufinka79 02.04.2013 10:51
Dziękuję bardzo za komentarze :)
iwi 01.04.2013 18:01
Wygląda bardzo apetycznie.
Krzysiekgd 01.04.2013 14:05
Patrzę na przepis,patrzę na zdjęcie...i ślinka cieknie!!!
Janina 01.04.2013 12:24
Bardzo smaczna
idealme 01.04.2013 12:11
wygląda bardzo soczyście, aż ślinka cieknie ;P
dwa pokoje z kuchnią 01.04.2013 12:10
doskonała!
noninka77 01.04.2013 11:36
pysznie wygląda
2milutka 01.04.2013 11:27
pięknie wygląda i na pewno tak smakuje:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak