Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
oliwa
300 - 400 ml -
papryka
7 szt. -
papryczka chili
3 szt. -
czosnek
2 główki -
sok z cytryny
do smaku -
sól
do smaku -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Pieczona papryka w oliwie z oliwek
Papryki ułożyć w formie do zapiekania - ja użyłam papryki czerwonej i żółtej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210ºC. Zapiekać 30 minut. Przełożyć do szklanej misy, szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić, aby ostygły.
Papryki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Pozostały czosnek pokroić w słupki.
Kawałki papryki układać w słoikach, przekładając słupkami czosnku i gałązkami tymianku. Zalać przygotowaną oliwą z oliwek. Zamknąć i przechowywać w lodówce.
Komentarze (12)
Załaduj więcej komentarzy (2)