Pieczona papryka w oliwie z oliwek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    300 - 400 ml
  • papryka

    7 szt.
  • papryczka chili

    3 szt.
  • czosnek

    2 główki
  • sok z cytryny

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek obrać. Ząbki z jednej główki drobno posiekać i przełożyć do szklanego słoja. Dodać do nich posiekane papryczki chili (razem z ziarenkami) i kilka gałązek tymianku. Zalać oliwą z oliwek, przykryć i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie oliwę przyprawić sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem.

Papryki ułożyć w formie do zapiekania - ja użyłam papryki czerwonej i żółtej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 210ºC. Zapiekać 30 minut. Przełożyć do szklanej misy, szczelnie przykryć folią spożywczą i pozostawić, aby ostygły.

Papryki obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Pozostały czosnek pokroić w słupki.

Kawałki papryki układać w słoikach, przekładając słupkami czosnku i gałązkami tymianku. Zalać przygotowaną oliwą z oliwek. Zamknąć i przechowywać w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 23.03.2017 15:35
super propozycja
Jolanta40 06.01.2015 20:13
uwielbiam pieczoną paprykę
IwonaDD 07.10.2013 13:27
tak zrobiona papryka jest przepyszna
Ola1984 07.10.2013 09:11
Uwielbiam pieczoną paprykę, jest słodka i aromatyczna.
iziona 07.10.2013 09:07
Robiłam w tym roku na próbe cos podobnego, ale jeszcze nie próbowałam jak smakuje
marta1221 07.10.2013 09:00
muszę koniecznie wypróbować :)
Aga-25 07.10.2013 08:08
pyszne to!
Agnieszka-87-25 07.10.2013 07:51
super pyszność
Ewa 07.10.2013 06:03
Muszę taką przygotować :) .
iwi 07.10.2013 00:13
Super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat