Pieczona marchewka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    1 kg
  • imbir

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • kurkuma

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • miód płynny

    2 łyżki
  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona marchewka foto
Marchewkę umyć i obrać, a następnie pokroić w słupki.
Krok 2 - Pieczona marchewka foto
Składniki marynaty - imbir, starty czosnek, ostrą paprykę, kurkumę, olej i sok z cytryny połączyć, Marchewkę obtoczyć w marynacie
Krok 3 - Pieczona marchewka foto
Marchewki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.. Piec przez ok. 45 minut aż marchewka będzie miękka. Na 15 minut przed końcem polać marchewki miodem.
Krok 4 - Pieczona marchewka foto
Marchewka może być samodzielną przekąską lub stanowić składnik sałatki

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 28.06.2017 21:25
Pyszna marchewka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat