Pieczona łopatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • łopatka wieprzowa

    60 dkg

Marynata

  • czosnek

    5 ząbków
  • Przyprawa do steku gruboziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • przyprawy

    3 łyżeczki
  • zioła prowansalskie

    2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • sos

    3 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

    5 łyżeczek
  • musztarda sarepska

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona łopatka foto
* Użyłam 3 łyżeczek przyprawy do mięs (wpisałam "przyprawy") i 3 łyżeczek sosu teriyaki.
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego musztardę, sos teriyaki, zioła, wszystkie przyprawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Pieczona łopatka foto
Mięso umyć, osuszyć, włożyć do marynaty. Wymieszać tak, żeby marynata pokryła mięso w całości. Mięso w marynacie odłożyć na kilkanaście godzin do lodówki.
Krok 3 - Pieczona łopatka foto
Po tym czasie zamarynowane mięso przełożyć do torebki do pieczenia razem z marynatą, w której się marynowało.
Krok 4 - Pieczona łopatka foto
Torebkę z mięsem zamknąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 5 - Pieczona łopatka foto
Mięso piec w 160 stopniach przez ok. 80 minut. Po tym czasie mięso wyjąć z woreczka do naczynia i piec dalej w tej samej temperaturze po 20 minut z obu stron. Upieczoną łopatkę podzielić na porcje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 24.04.2014 08:15
ale apetycznie wygląda
Christopher 23.04.2014 23:32
Pyszna łopatka,coś dla mnie.
norweska20 23.04.2014 22:33
taki obiad to sama rozkosz
Lidzia 23.04.2014 18:05
Ślinka cieknie.
Lis 23.04.2014 14:45
Pysznie wygląda ta łopatka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat