Pieczona łopatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatki wieprzowej bez kości

    1,3 kg
  • cebula

    1
  • marynata

  • octu balsamicznego

    3 łyżki
  • pikantnej mieszanki pieprzów

    1 łyżeczka
  • granulowanego czosnku

    1 łyżeczka
  • słodkiej papryki

    1 łyżeczka
  • soli

    1 łyżka
  • olej

    3 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczona łopatka foto
Łopatkę umyć, osuszyć i włożyć do woreczka przeznaczonego do żywności ( ja użyła z podwójną struną ). W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić na 5 minut.
Krok 2 - Pieczona łopatka foto
Po tym czasie wlać marynatę do mięsa i chwilę masować.
Krok 3 - Pieczona łopatka foto
Następnie obrać cebulę, umyć i pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Znowu chwilę pomasować, zamknąć woreczek i schować do lodówki na kilka godzin.
Krok 4 - Pieczona łopatka foto
Po tym czasie mięso razem z marynatą i cebulą przełożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać końce i położyć na blachę do mięs. Łopatkę piec 100 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu wyjąć łopatkę z rękawa i zostawić aby odpoczęła a soki się zamknęły.
Krok 5 - Pieczona łopatka foto
Potem wystudzić i wstawić do lodówki aby się ładnie związała i łatwo kroiła. Następnie kroić w plastry i podawać zamiast sklepowych wędlin z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agi 07.06.2013 23:59
Nie ma to jak swojska robota :)
Katarzyna/kate1980 06.06.2013 21:42
świetny przepis
Babciagramolka 06.06.2013 08:32
Ewciu podrzuć trochę . Plus ode mnie za ocet balsamiczny- uwielbiam go.
marcia7 05.06.2013 21:13
doskonałe mięsko
Megg 05.06.2013 21:12
lubię taką domową wędlinkę
kasiaw 05.06.2013 21:01
pyszna idealna do chleba lub na obiad
migotka28 05.06.2013 20:50
taka wedlinka najlepsza
gosia1988 05.06.2013 20:02
do chlebka idealna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat