Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona kulka - szynka

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa kulka 1 sztuka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
olej aromatyzowany 12 łyżek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona kulka - szynka

1.
Szynkę delikatnie nacinamy z wierzchu i po bokach
2.
Szynkę polewamy olejem aromatyzowanym. Szynkę posypujemy przyprawami a następnie delikatnie polewamy olejem spod papryk.
3.
Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin !!
4.
Po upływie tego czasu z szynki ściągamy folię. Szynkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja góra-dół) i pieczemy 30 minut, Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę. Szynkę od czasu do czasu polewamy olejem spod szynki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 20.08.2016 18:45
Dobre do chleba
ewasylwia 28.12.2015 16:10
Uwielbiam taką domową wędlinkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak