Pieczona Kaczka z mandarynkową nutą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kaczka

    1,5-2 kg
  • jabłka

    3 szt
  • mandarynka

    2 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • sól do smaku

    do smaku
  • sok z cytryny

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wyciskamy sok z połowy małej cytryny i nacieramy nim kaczkę od środka. Następnie nacieramy solą, pieprzem i majerankiem (od środka również). Owijamy folia i wstawiamy do lodówki na min.2h. Myjemy owoce. Mandarynki kroimy w plastry, jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Jabłka posypujemy majerankiem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy. Kaczkę zaszywamy (np. wykałaczką) od strony szyi, faszerujemy ją jabłkami i mandarynkami (kilka plasterków zostawiamy i kładziemy na piersiach kaczych). Zaszywamy 2 koniec kaczuszki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30 min na każde pół kg mięsa.

po 30 min. nakłuwamy kaczkę na piersiach końcówką noża.
po 45 min. obracamy kaczkę i nacinamy skórę obok udek by tłuszcz swobodnie wypływał
po 80min. nakrywamy kaczkę(alu folią lub pokrywą), by się nie spiekła za bardzo

po upieczeniu zostawić kaczkę na 10-15min w ciepłym piekarniku. Następnie wykładamy ją na deskę i kroimy. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bami 12.12.2011 00:05
Fajne połączenie :)
misia53 06.09.2011 22:13
kaczuchę w moim domku wszyscy lubimy....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat