Pieczona kaczka z jabłkami i sosem rodzynkowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • surowej kaczki

    1 sztuka
  • obranych, pokrojonych w cząstki i skropionych sokiem z cytryny jabłek

    500 g
  • skórki z jabłek

    - -
  • białe wino

    - -
  • sól

    - -
  • cukier

    - -
  • rodzynek sparzonych w białym winie

    200 g
  • sosu z pieczenia kaczki

    300 ml
  • miód pszczeli

    - -
  • bulion drobiowy

    50 ml
  • pieprz czarny mielony

    - -
  • majeranek otarty

    - -
  • olej słonecznikowy

    50 ml
  • karmel

    100 brązowy z winem
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wypatroszoną i umytą kaczkę natrzeć przyprawami, nadziać skórkami z jabłek i majerankiem. Piec 2 godziny w temperaturze 180ºC, polewając sosem przygotowanym z miodu, wina i bulionu. Po upieczeniu kaczkę ostudzić, wyciągnąć obierki i wyluzować z kości. Kaczkę ułożyć na jabłkach z majerankiem i piec 10 minut.

Sos z upieczonej kaczki gotować do momentu odparowania wody, dodać rodzynki, wino i miód, doprawić do smaku przyprawami i karmelem (cukrem upalonym na patelni z wodą i winem). Kaczkę podawać z sosem rodzynkowym i pieczonymi ziemniakami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (86)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ajres 11.06.2012 22:33
pyszna
ajres 11.06.2012 22:33
pyszna
Magda60 11.06.2012 22:10
super
artur7 30.01.2012 14:57
lubi? drób
artur7 08.01.2012 12:51
uwielbiam drób
[email protected] 04.01.2012 13:10
r mniam
kasiami81 02.01.2012 09:12
smakowite
sloneczko1 30.12.2011 20:13
wypróbuję na świąteczny obiad
[email protected] 17.12.2011 05:59
Lubie kaczki
Ewa/kalapurtka 16.12.2011 14:53
musi być pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat