Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczona kaczka nadziewana jabłkami i pomarańczą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 szt.
jabłko kwaśne 2 szt.
pomarańcze 2 szt.
masło 1 łyżka
tymianek 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
sól i pieprz
wino białe wytrawne 1/2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: pieczona kaczka nadziewana jabłkami i pomarańczą

Kaczkę oczyścić,umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Natrzeć solą i pieprzem z obu stron zewnętrznej i wewnętrznej przykryć i odstawić najlepiej na noc w chłodne miejsce.Następnego dnia umyć jabłka(nie obierać)i pokroić na ósemki,pomarańcze obrać ze skórki i podzielić na cząstki,owoce włożyć do miski i wymieszać z majerankiem,tymiankiem,sokiem z cytryny oraz stopionym masłem.Włożyć owoce do środka kaczki i spiąć wykałaczką lub zaszyć nicią,włożyć nafaszerowaną kaczkę do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w temp.190st.w zależności od wagi kaczki jeśli waży 1kg.to godzinę,jak 2kg.to 2 godz.Co jakiś czas podlewać mięso białym winem jeśli się skończy to sosem wytworzonym od pieczenia mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 02.03.2014 21:13
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak