Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona brukselka z granatem i orzechami
Brukselkę umyć pod bieżącą wodą,zdjąć wierzchnie listki i każdą przekroić na pół.Włożyć do żaroodpornego naczynia,wlać dwie łyżki oleju,doprawić solą i pieprzem,wymieszać.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec,aż brukselka nabierze lekko złotego koloru,około 40 minut.W połowie pieczenia przemieszać.
Orzechy zrumienić na suchej patelni.
Granata przeciąć na pół.Z jednej połowy wycisnąć sok np.za pomocą wyciskarki do cytrusów,a z drugiej wyjąć ziarenka,odłożyć.
Przygotować winegret: do małego słoiczka wlać sok z granatu,sok z cytryny,miód i oliwę.Dodać musztardę,słoiczek zakręcić i wszystko dokładnie wymieszać energicznie nim potrząsając.
Upieczoną brukselką przełożyć na półmisek,posypać orzechami i odłożonymi ziarenkami granatu.Całość polać przygotowanym winegretem.